OV Chipfail

Great! De ov-chipkaart… dan voel je toch wel iets in je opborrelen van vooruitstrevende techniek, een einde van de kaartjeshell, een goed iets voor het OV, een impuls of iets dergelijks. Of denk je dan eerder aan het feit dat hij gekraakt is door een stel onderzoekers aan de Radboud uni?

Ik denk eigenlijk sinds kerst alleen nog maar aan gigantische FAIL als ik het woord ov-chipkaart hoor. En dat komt wel door persoonlijke ervaring met de introductie voor studenten.

Ik was altijd erg enthousiast over de nieuwe kaart die onze oude vertrouwde papieren OV-jaarkaart zou moeten vervangen. Dat enthousiasme is per vandaag sowieso verdwenen. Het enige wat ik wilde was een werkende weekend-OV per 1 januari 2010. Ik kreeg heerlijk op tijd een bericht dat vanaf 16 december vorig jaar de ov-chipkaarten geactiveerd konden gaan worden. Aangezien ik op dat moment nog een week-OV had moest ik eerst nog even naar de grootste user interface fail van een Mijn IB-groep om mijn OV te laten omzetten. Vervolgens ging ik maar eens kijken wanneer ik mijn nieuwe abonnement zou kunnen activeren. Blijkt dat pas na 16 januari te zijn voor mijn achternaam… Hoe moet ik nou recht hebben op een weekend-OV als ik hem kan pas activeren na 1 januari??? Ik heb nog evene verder gezocht en heb ‘ergens’ gelezen da tin geval van een wissel, de ‘bestelling’ 2 werkdagen na het doorgeven klaar zou moeten staan.

“Tja dat is pech…”

— NS-baliemedewerker

Nou mooi niet dus in mijn geval! Zelfs een week later staat er nog niks klaar bij welk ophaalautomaat dan ook. NS-Medewerker aan de balie: “Tja dat is pech, kan ik niks aan doen, noemen ze een landelijke storing”. Volgens de website kan je dan het beste bellen met de OV-studentenlijn.

De OV-studentenchipkaartlijn

Een 0900 nummertje waarbij je verteld wordt dat dit 10 ct per minuut gaat kosten. Vervolgens krijg je alle 5 de opties uitgelegd. Dat gaat zo langzaam dat je al 2 minuten (20 cent) kwijt bent voor dat je op 5 (overige vragen) kan drukken. Vervolgens komt een klik, een piep en een vrouw die heel droog verteld dat het druk is en dat je het op een ander moment nog een keer moet proberen. Vervolgens wordt de verbinding verbroken. Ik heb 20 keer gebeld denk ik nu, in totaal. Alle keren kwam ik er niet doorheen.

En dan sta je daar. Zonder werkende weekend-OV. Met een “tijdelijk week-ov-reisproduct” waar je ook niet echt heel blij van wordt. En dat op 1 januari 2010. Gelukkig nieuwjaar!

Zo circuleren intussen alweer zat andere succes faalverhalen op het internet. Ik zal maar zo moeten denken: “Gedeelde smart is halve smart”. Wat ik denk ik wel ga doen is geld terugvragen voor de kaartjes die ik heb moeten kopen omdat mijn reisproduct nog niet actief was. Snotsielaatsie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *